Widget Recent Post No.

Βαρροα ενα αδοξο τελος..!!!!!






Το ακαρι Βαρροα προκειτε για τον μεγαλυτερο εχθρο που εχει γνωρησει ο μελισσοκομικος χωρος σχεδον ολου του πλανητη. Ολοι καταπολεμαμε τα βαρροα με μεθοδους ''χημικους'' που φαινεται να ειναι και η πιο ασφαλης μεθοδος για να εξοντωσουμε το ακαρι. Ολα αυτα ισχυαν μεχρι σημερα.



Ολες αυτες οι θεραπειες που κανουμε οδηγουν στο δαρβινικο νομο της φυσης που ειναι η ''επιβιωση του ισχυροτερου''. δηλαδη μονο τα ανθεκτικα βαρροα θα ζησουν για να αναπαραχθουν την επομενη χρονια , και ετσι καθε χρονο γινονται ολο και πιο ανθεκτικα στις θεραπιες που κανουμε.

Ολοι γνωριζουμε τη φραση  οτι '' αν δεν χρησιμοποιηθουν χημικα , το μελισσι θα χαθει'' , ειναι σιγουρα αληθεια?




Κατα τη διαρκεια αναπτυξης του πλανητη η φυση ανεπτυξε διαφορα ειδη συμβιωσης που εκπλησσουν τον ανθρωπο...... οπως μικρες γαριδες που καθαριζουν τα δοντια απο αλλα ψαρια , η διαφορα ζωα που προσφερουν τις υπηρεσιες τους με ανταλλαγμα την στεγαση και την τροφη τους. Παρομοιο παραδειγμα με τα παραπανω ηταν ο Ψευδοσκορπιος που τις παλαιοτερες εποχες υπηρχε σε καθε κυψελη και εξαφανιστηκε ραγδαια τις τελευταιες δεκαετιες. Ηταν ενα συστημα που προυπηρχε για εκατομμυρια χρονια μεχρι που μπηκε στη μεση ο ανθρωπος.




Ο Ψευδοσκορπιος ανηκει στο ειδoς των αραχνοειδων και ειναι τελειως ακινδυνος για τον ανθρωπο και για τις μελισσες... Εχει εξαπλωθει σε καθε γωνια του πλανητη  , μεσω του ανθρωπου και των ζωων.. επομενως ειναι ακινδυνος οπου και αν βρεθει.

Τρεφεται με ακαρεα βαρροα , προνυμφες κηροσκορου αλλα και με προνυμφες απο το σκαθαρι που ηδη εχει εξαπλωθει και στην αμερικη. Επομενως ο ψευδοσκορπιος ερχεται να λυσει το προβλημα σε μελισσοκομους σε ολο τον κοσμο.

Ωστοσο οι ψευδοσκορπιοι βρισκονται στο κοκκινο βιβλιο και χαρακτηριζονται πολυ σπανια ειδη. Εχουν μακρια χερια στα οποια οι δαγκανες εχουν μια ειδικη προεξοχη που διοχετευει δηλητηριο στο θυμα του. Επιπροσθετως στις δαγκανες του εχει και μικρες τριχες σαν αισθητηρες βοηθοντας τον να κινειτε με ανεση ακομα και σε απολυτο σκοταδι στην κυψελη.



Για να φθασει ο ψευδοσκορπιος απο το αυγο στην σεξουαλικη ωριμοτητα χρειαζεται  10-24 μηνες και στην φυση τα αρσενικα ατομα ειναι πολυ περισσοτερα απο τα θυληκα. πραγμα που κανει δυσκολη την εξαπλωση τους.

Κατα συνεπεια παρατηρηθηκε οτι οι ψευδοσκορπιοι ξεχειμωνιαζουν μαζι με τις μελισσες και φτιαχνουν φωλιες οπου και αναπαραγονται.

Ακριβως οπως και οι μελισσες , οι ψευδοσκορπιοι επικοινωνουν με φερομονες. Οι επιστημονες προβληματιζονται γιατι οι μελισσες δεν τους επιτιθονται , και πως συμβιωνουν.Ετσι συμπαιρενουν τοι κατα καποιο τροπο οι φερομονες των ψευδοσκορπιων ειδοποιουν τις μελισσες και τους προσφερουν ασφαλεια. Η φερομονη αυτη ισως ειναι παρομοια με αυτη που εκριννουν οι ιδιες οι μελισσες. Πανω σε αυτο το θεμα συνεχιζονται οι ερευνες.

Οι αρσενικοι ψευδοσκορπιοι εδειχναν προτιμηση σε κυψελες διαμορφωμενες με κενα και χαραμαδες ετσι ωστε να προστατευονται απο διαφορους εχθρους και ανταγωνιστες.

Πραγματοπιησαν διαφορα πειραματα με ψευδοσκορπιους και μελισσα φορτωμενη με βαρροα. Παρατηρησαν οτι μολις η μελισσα  ηρεμησε ο ψευδοσκορπιος την πλησιασε , και πηγε και εβγαλε τα βορροα τα οποια και εγιναν η τροφη του. Παρολο που η μελισσα ηταν πολυ μεγαλυτερη απο αυτον δεν εδειξε κανενα δειγμα φοβου.




Πολλοι μελισσοκομοι απλα φοβουνται να βαλουν αυτο το εντομο στην κυψελη τους και πιστευουν οτι δεν ανηκει στην κυψελη ομως σκευτονται τελειως λανθασμενα. Αυτο περιγραφτηκε απο τον Alfon Alois: “The Enemy of the Bee Louse” λεπτομερως.

Επισης οι ψευδοσκορπιοι εχουν μια δευτερη ειδικη εγκοπη στην δαγκανα τους , που τους βοηθαει να γατζωνονται απο τα ποδια των μελισσων ετσι ωστε να φευγουν και αυτοι μαζι με τις σμηνουργιες. Η εγκοπη αυτη οσο και να σφιξει δεν μπορει να βλαψει καθολου τη μελισσα.

Αυτη η συμβιωση με τους ψευδοσκορπιους γινεται αν οχι για χιλλιαδες για εκατομμυρια χρονια.

Πολλοι ειναι οι παραγοντες που οδηγησαν αυτην την αρμονικη συμβιωση στο τελος της διοτι οι ψευδοσκορπιοι ειναι ιδιαιτερα ευαισθητοι στις θεραπειες που κανουμε για τα βαρροα ακομα και αν αυτο ειναι θυμολη.

Το Ερευνητικο προγραμμα ισχυριζεται οτι χρειαζονται 100-150 ψευδοσκορπιοι για να διατηρηθει μια κυψελη ιδιαιτερα ισσοροπημενη απο βαρροα.


Προκειτε για ερευνες που πραγματοποιηθηκαν το 2008 - 2013

και με βαση το.....

Department of Zoology
University of Hamburg
Hamburg, July 1. 2008


επισης με βαση και τον  Dr. Max Beier 

και το ερευνητικο προγραμμα :

 Beenature-project-back to nature

http://www.beenature-project.com/shop/page/4?
sessid=YMYooQnkOgughNq3O4hfvnGM
QEDpXskCIwxzMeWXbHTdhPAZfGwTscJ98tc
4Y048&shop_param=






Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!