Widget Recent Post No.

Μελισσοσφαιρα και χειμωνας....!!!!!!!!







Ο χειμωνας ειναι μια ιδιαιτερα δυσκολη περιοδος για τις μελισσες μας. Πολλες ειναι οι φορες που πολλα μελισσακια χανονται , ειτε επειδη τους τελειωσαν οι τροφες  ειτε επειδη οι απωλειες
πλυθησμου ηταν τοσες που το μελισσακι δεν  μπορει να ανακαμψει ετσι ωστε να εχει τον απαραιτητο πλυθησμο την ανοιξη.







Ο χειμωνας προκειτε για μια περιοδο που οι μελισσες πεφτουν σε μια ειδους  ''εξοικονομηση ενεργειας''  δηλαδη οι κινησεις τους ειναι μετρημενες και ηρεμες , για την οσο το δυνατον περισσοτερη οικονομια τροφιμων και ενεργειας για την ασφαλη διαχειμαση της κοινωνιας τους.

Δεν πεφτουν σε χειμερια ναρκη αλλα εφαρμοζουν μια πολυ ιδιατερη μεθοδο , που εχουν προσαρμοστει να εφαρμοζουν  για εκατομμυρια χρονια προκειμενου να επιβιωνουν ακομη και στις πιο αντιξοες συνθηκες...

Σχηματιζουν μια ''μπαλα''  στην οποια η θερμοκρασια στο κεντρο της πρεπει να διατηρηθει σταθερη περιπου στους 35 οC.  Η χαμηλοτερη τιμη που μπορει να παρει το κεντρο της μελισσοσφαιρας ειναι 13οC. τιμες χαμηλοτερες απο αυτην σημαινουν και το τελος του μελισσιου.. οσο χαμηλοτερη ειναι η εξωτερικη θερμοκρασια τοσο πιο συμπιεσμενη ειναι η σφαιρα.





Η Μελισσοσφαιρα για να διατηρησει την θερμοκρασια της εχει εξωτερικα ενα στρωμα με μελισσες το οποιο αποτελει ενα θερμικο φραγμα. Το εξωτερικο αυτο στρωμα με μελισσες εμποδιζει την θερμοτητα να διαφυγει αλλα και οι ιδιες με την θερμοτητα των σωματων τους βοηθανε στην θερμικη διασφαληση του σμηνους.. Αυτο το εξωτερικο στρωμα με μελισσες μολις η θερμοκρασια του πεσει κατω απο 8 βαθμους  τοτε οι μελισσες δεν μπορουν πλεον να κινουν παλμικα τους μυες των φτερων τους και ετσι εισχωρουν προς το κεντρο και ενα νεο πιο ζεστο στρωμα μελισσων θα παρει τι θεση του ετσι ωστε να αποτελεσει ενα νεο θερμκο φραγμα για την σφαιρα. Η βασιλισσα βρισκεται παντα στον πυρηνα της Μελισσοσφαιρας  εξαλλου η βασιλισσα ειναι και το μελλον της..







Ετσι εμαθαν να επιβιωνουν τα μελισσακια ακομη και στις πιο χαμηλες θερμοκρασιες , με μεθοδους που μας εντυποσιαζουν , με μεθοδους που μονο οι μελισσες θα μπορουσαν να εφαρμοσουν.












Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια